diumenge, 5 de desembre del 2010

Trobada: taller de Manqala

Dit ras i curt, un mancala o manqala és qualsevol dels jocs que es desenvolupen sobre un taulell amb forats on s’hi van distribuint llavors de forat en forat, una a una. L’awalé o aualé és el típic mancala de 12 forats.
La història de l’awalé i altres jocs mancala es perd a la nit dels temps en una curiosa barreja de fets reals i fets mitològics, com acostuma a passar amb tot allò relacionat amb pobles de tradició oral i sense cultura escrita. El primer joc que es pot considerar amb tota seguretat un mancala és del segle VII després de Crist i es va trobar a Etiòpia. La teoria més provable i més defensada, és que els primers awalés sorgissin de la zona del Golf de Guinea i a partir d’allà s’anés extenent de mica en mica (tribu a tribu) per tot Àfrica.

Trobada Obrim una finestra al món (26/11/10)
Taller de Manqala: Jonatan Almarcha, Jonatan Ruiz, Carlos Domingo, Alexander Moreno, Fernando García, Samantha Rubio, Patricia Muñoz, María García, Naiara Piqueras, Claudia Gonzalez,Cristina Corjos, Anna Garcia,Yamit Capdevila, Julia Lopez del Castillo i Mario Cabrera.
Qué més ens podeu contar?

2 comentaris:

  1. Gracias a los niños y niñas de Tamba Socé que con mucha paciencia y sin palabras me enseñaron a jugar al Manqala. Y ahora cada vez que juego recuerdo aquellas tardes en Senegal llenas de mimos y risas.

    ResponElimina
  2. Nos gusta el juego.
    ¿Dónde lo podemos encontrar? ¿Cuáles son las reglas de juego?
    Los alumnos de 2º de ESO del Ins Sant Just Desvren queremos jugar.
    Gracias

    ResponElimina